به نام ایزد یکتا
تهیه و تنظیم : گروه مدیریت شهری پایگاه تحلیلی خبری تخصصی "شهرنویس"
"فهیمه عبدی" این نام را به خاطر بسپارید...
رویشی از جوانههای نسل مؤمن و انقلابی که به علم ستارهشناسی علاقهمند است، اهل تحلیل سیاسی و اجتماعی است. کنشگری پویا، بانوی محجبهای دقیق نسبت به پوشش و عفاف و حجاب، خانوادهای مذهبی و بهدوراز حاشیه، مدیری خلاق و تا حدی شوخطبع البته با چاشنی سنگینی و وقار و متانت یک زن مسلمان
حتماً در آینده نام او را بیشتر خواهیم شنید. او همانطور که گفتم یک دختر انقلابیِ پرشور است که نمیخواهد منفعل باشد. او در عقایدش جدی است. اما آستانه تحملش بسیار قابلستایش است.
تا حدی زود قضاوت میکند اما زود هم تصمیماتش را اصلاح میکند و سعی میکند آنطور که شایسته یک بانوی فعال اجتماعی است همواره زنگارهای وجودش را از کبر و تعصب و جهالت و تحجر دور نگه دارد.
بسیاری بر این باورند فهیمه عبدی و نظایر او تا حدی در سیطره هویت خانوادگیشان محصورند، اما حداقل منِ نگارنده و مصاحبهگر بر این باورم درخت انسانیت اگر دارای ظرفیت رشد و رویش باشد در هر زمینی میتواند پرورش یابد. و حداقل در مورد فهیمه عبدی میتوانم ظرفیتهای فکری و هویتی و ایدئولوژیکیاش را فراتر از دامنه نفوذ و سیطره نفوذ خانوادگی بدانم. برای فهیمه عبدی و بانوان عفیف و نجیبی همچون او، بهترینها را آرزومندیم.
این بانو در هفتههای گذشته میهمان پایگاه تحلیلی خبری "شهرنویس" بود.
در مطالب زیر به گزیدههایی از گفتوگوی صمیمانه با او اشاره کردیم که به استحضار شما همراهان گرامی میرسانیم:
شهرنویس : ابتدا خود را کمی معرفی بفرمائید.
فهیمه عبدی: علاقهمند به هنر، نجوم، فضا ، تئوریهای فیزیک و سیاست، فعال حوزهی جوانان و بهزودی زنان..
شهرنویس : به نظر شما فعالیتهای دختر جوان، تا چه حد میتواند در شکلگیری شخصیت فردی و اجتماعی او مؤثر باشد؟
فهیمه عبدی: شروع شکلگیری شخصیت دختران در زمان بلوغ و در مدارس با حضورشان در اولین محیط اجتماعی دستهجمعی آغاز میشود. بعضیها درگیر رقابتهای ورزشی ، بعضیها گرایش به هنر و شعر مسابقات ادبی ، بعضیها در گروههای تئاتر و سرود و این روزها هم بعضیها درگیر بحث سیاست در مدارس میشوند. اعتمادبهنفسی که در مدارس در دختران شکل میگیرد اگر همراه با آگاهی لازم برای ورود به محیطهای اجتماعی بالاتر مثل دانشگاه نباشد ، میتواند بسیار مضر باشد ، اما درعینحال یک سیستم آموزشی سالم میتواند بسیار تاثیرگزار باشد
شهرنویس : چقدر تلاش میکنید تا ویژگیهای یک جوان مؤمنه انقلابی را در خودتان به رشد و شکوفایی برسانید؟
فهیمه عبدی : بنده چند هدف در زندگی فردی خودم دارم، یکی از اهداف مهمی که روی آن برنامهریزی کردهام ، خودسازی است، به بحث عرفان اسلامی علاقهمند و پایبند به مسائل اعتقادی هستم.درعینحال یکی از موضوعاتی که مطالعه روی آن را آغاز کردم ، بحث انقلاب و آرمانهای انقلاب بوده ، اینکه در تئوریهای انقلاب چه جایگاهی برای زن مؤمنه انقلابی ترسیمشده است. که برخلاف تصور عموم ، زنان هم جایگاه اجتماعی دارند هم جایگاه سیاسی ، اما همیشه اولویت با خانواده و وظیفهی مادری بوده.
شهرنویس : شما بهعنوان یک بانوی فعال و صاحبنظر، چه میزان امکانات و شرایط شهر را برای رفاه بانوان مناسب میدانید؟
فهیمه عبدی : امکانات شهر ما برای بانوان کمتر از ۲۰درصد است، چه ازنظر محیطهای اجتماعی ، چه ازنظر فعالیتهای سیاسی که تقریباً زنان در اولویت هیچ مسئلهای قرار ندارند. در جلسات و کارگروهها هم تنها زمانی به مسئلهی زنان پرداخته میشود که به یک بحران اجتماعی رسیده باشند ، یعنی تنها به مشکلات زنان بیسرپرست که شاید معضلی در جامعه ایجاد کنند پرداخته میشود. در سطح کلان هم مسائل زنان از اهمیت خاصی برخوردار نیست.
شهرنویس : ازنظر شما امنیت و آرامش بهاندازه کافی برای بانوان شهرمان فراهمشده است؟ آیا آنها هنگامیکه در خیابان راه میروند یا در پارکها و فروشگاهها و سایر اماکن عمومی، احساس امنیت دارند؟
فهیمه عبدی : بحث امنیت یک بحث کاملاً متفاوت با رفاه است، بله زنان ازلحاظ روانی در جامعه و محیطهای سالم حضور مؤثری دارند ، بهعنوانمثال شخص بنده مدتهاست که محیطهای اجتماعی و سیاسی در حال انجام فعالیت هستم و هیچ مشکل یا برخورد نادرستی را تجربه نکردم.. البته این مسئله به پوشش و نوع رفتار و سبک زندگی شخصی من هم برمیگردد که این موضوع یک مبحث دقیق و کارشناسی شده میخواهد. اما در محیطهای ناسالم خیر، بهعنوانمثال پارکهای سطح شهر تا حدودی محیط ناسالم برای یک دختر محسوب میشوند ، که این موضوع با احداث پارک بانوان تا حدودی حل شد.
شهرنویس : آیا قصد کاندیداشدن در انتخابات شورای شهر بعدی رادارید؟ به نظر شما یک عضو شورای شهر باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
فهیمه عبدی : در این دوره قصد حضور در انتخابات رو ندارم. ازنظر بنده فردی که در جایگاه شورا قرار میگیرد، باید چندین ویژگی داشته باشد، که مهمترین آنها تخصص و تجربه است. البته داشتن روحیهی جوان و بهروز بودن هم حائض اهمیت است. اهمیت این نکته زمانی بیشتر میشود که بدانیم درصد زیادی از جمعیت فعلی شهر ساری را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند،مدیریت شهر در آسفالت کردن و ساختن پل و جاده خلاصه نمیشود، فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی و ایجاد بستری مناسب برای رشد اجتماعی و معنوی افراد جامعه از وظایف مدیریت شهر است.
شهرنویس : ازنظر شما "شهر اسلامی" باید دارای چه شاخصههایی باشد؟
فهیمه عبدی : اینکه فقط بخواهیم سروشکل شهر را اسلامی بکنیم، مورد تائید،هیچکس نیست ، که البته منظر اسلامی در شهر هم میتواند به اعتقادات قلبی افراد تأثیر لازم را بگذارد. بهعنوانمثال مسجد جامع در شهر ما نماد فرهنگی اسلامی شهر است. اما قبل از اینکه بخواهیم بودجهای برای تغییر نمای شهر اختصاص بدهیم ، باید بودجههایی که برای کار فرهنگی اختصاص پیداکرده را درست هزینه کنیم. اول در روح و جان افراد نفوذ کنیم بعد بهظاهر برسیم. اتفاقی که با انقلاب اسلامی رخ داد، دقیقاً همین موضوع بود، ابتدا میل به رسیدن به نهایت خوبیها در افراد جامعه شکل گرفت و پسازآن تصمیم به تغییر ظواهر گرفتند. اما متأسفانه با کار فرهنگی ضعیف این موضوع ادامه پیدا نکرد و با مشکلات اقتصادی به وجود آمده، ظواهر هم کمکم حذف شد، شهر اسلامی نباید مدیر لیبرال داشته باشد، نباید مفسد اقتصادی داشته باشد. برای داشتن شهر اسلامی باید فرهنگ اسلامی را نهادینه کرد ، بعدازآن تکتک آجرهای شهر خودبهخود اسلامی میشود.
شهرنویس : شما مدتی بهعنوان مشاور فرماندار بودید، ازنظر شما یک مشاور آگاه و پویا، چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
فهیمه عبدی : بنده هنوز هم بهعنوان مشاور خدمت میکنم ، نکتهی مهم، نگاه جامع یک مشاور به مسائل پیرامونش است، باید تمام اتفاقات رصد شود و برای رفع آن راهحل ارائه شود ، البته در حوزهی جوانان مسائل گستردهای وجود دارد و مهمترین وظیفهی فرمانداری نظارت بر عملکرد دستگاهها وادارات است. عملاً کار اجرایی در فرمانداری صورت نمیگیرد و در حد پیشنهاد به دستگاهها میتوانیم برنامههای مدنظر را ارائه دهیم.
شهرنویس : فعالیتهای شما در سازمانهای مردمنهاد، تا چه حد در رشد استعدادهای فردی و اجتماعی شما مؤثر بود؟ آیا به توانستید از آن فضاها بهره لازم را ببرید؟ مشکلات عمده سازمانهای مردمنهاد بهخصوص در مورد جوانان چیست؟
فهیمه عبدی : سازمان مردمنهاد میتواند محیطی برای رشد فکری و اجتماعی افراد باشد، دقیقاً از همان وظایفی که مدیریت شهری باید روی آن تمرکز بیشتری داشته باشد. یک سازمان مردمنهاد پایگاهی برای بلوغ اجتماعی افراد میتواند باشد. که البته فعلاً محلی برای رسیدن به خواستههای مدیران و معاونین آنها شده است و محلی برای سیاسیکاری، و البته نفوذ جریان نفوذ. بنده در دوران دانشجویی هم ۴سال دبیر انجمن نجوم دانشگاه بودم ، و بعد از دانشگاه هم با توجه به ظرفیت استان و باوجود منابع طبیعی و خدادادی ، فعالیت در حوزهی جوانان و کارآفرینی را انتخاب کردم، برنامههای زیادی در این حوزه داریم که فعلاً متوقفشده ، منتظر تغییرات اساسی در بعضی ادارات هستیم تا دوباره فعالیت انجمن کارآفرینان را شروع کنیم، در این مورد بهزودی مصاحبهای تخصصی خواهم داشت.
شهرنویس : در مورد هر یک از کلمات زیر، یک یا دو کلمه یا حداکثر یک جمله کوتاه بیان بفرمائید.
سردار قاسم سلیمانی : قهرمان ملی
کتاب : دوست دانا
مادر : همراه
ساری : شهری با ظرفیت بالا اما مورد ظلم قرارگرفته
عباسعلی رضایی : فرمانداری مقتدر
ازدواج : بهزودی...
شهرنویس : به چه رنگی علاقهمندید؟
فهیمه عبدی : صورتی یا سبز
شهرنویس : آخرین کتابی که مطالعه کردید، کدام کتاب بود؟
فهیمه عبدی : انسان کامل نوشته استاد شهید مرتضی مطهری
شهرنویس : اهل موسیقی یا ورزش هستید؟
فهیمه عبدی : در دوران نوجوانی هندبال بازی می کردم و الان گاهی بدنسازی و... در زمینه موسیقی هم به موسیقی های کلاسیک و سنتی علاقمندم